Het 5-Basicsmodel

Goede organisaties kenmerken zich door de goede onderlinge afstemming van 5 componenten: de zogeheten 'basics'. Als hefbomen zijn deze componenten door de leiders van een organisatie te gebruiken om het gedrag van medewerkers te beïnvloeden. De overall prestatie van een organisatie is volledig afhankelijk van deze basics en hun onderlinge afstemming. Een goede afstemming is allesbehalve statisch en moet continu worden hervonden omdat zowel de markt als uw eigen organisatie verandert. Dit is de belangrijkste taak van de leiders van een organisatie.

Steeds betere organisatie

Door de basics te verbeteren en deze op elkaar af te stemmen ontstaat een steeds betere organisatie. In onderstaande model zie je de 5 basics die gezamenlijk het gedrag voortbrengen wat leidt tot de (in de strategie beschreven) gewenste performance en cultuur.

Schermafbeelding 2018-02-26 om 09.26.33

Belangrijkste inzichten

Het Starmodel is in de jaren 70 gepubliceerd door Jay Galbraith. De belangrijkste inzichten die het model geeft zijn:

  1. Een organisatie is meer dan alleen een structuur;
  2. Verschillende strategieën leiden tot verschillende organisaties;
  3. Een wijziging in de strategie leidt bij effectieve organisaties tot een wijziging in de rest van de organisatie;
  4. Om tot een effectieve organisatie te komen moeten de onderdelen van de ster, de basics ‘aligned’ zijn: afgestemd op elkaar waarbij strategie leidend is;
  5. Een afgestemde (‘aligned’) organisatie leidt tot het gedrag (zoals keuzes, handelingen, daden, wilskracht, resultaatgerichtheid) waarmee de nagestreefde performance en gewenste cultuur benaderd wordt.

Strategie is leidend

En daarom staat deze in de top van het model en beginnen we ermee. Wilt u meer lezen over de vijf drivers, klik ze aan in dit overzicht en start met strategie:

Hoe staat het met de basics van uw organisatie?

Wilt u de performance en de cultuur van uw organisatie verbeteren? Laat uw gegevens achter en ik neem contact op voor een gratis inspirerend gesprek over de basics van uw organisatie:

Invalid Email
Invalid Number