Structuur

Als de strategie helder is, hoe richt je de organisatie dan in om alle doelen te bereiken? De structuur van de organisatie bepaalt de verdeling van besluitvorming, verantwoordelijkheid en bevoegdheid.De structuur is belangrijk en hoort bij te dragen aan het realiseren van de strategie, maar kan bij een verkeerde inrichting ook een obstakel zijn om de strategie te realiseren.

Schermafbeelding 2018-02-26 om 09.26.33 kopie

Basic:
structuur 

Als de strategie helder is, hoe richt je de organisatie dan in om alle doelen te bereiken? 

Vragen

Aan de hand van bijvoorbeeld de volgende vragen kan een beoordeling gemaakt worden van de kwaliteit van de huidige structuur. Wat is uw antwoord op deze vragen?

  • Is de verantwoordelijkheid voor het primaire proces verdeeld in afgeronde (kop-staart) delen of is het verdeeld in fragmenten?
  • Is er veel overleg nodig tussen afdelingen? Stagneren innovatieve ontwikkelingen binnen de organisatie? Is er veel frustratie en strijd? Dat zou duiden op verbetermogelijkheden in de huidige structuur. Maar wees alert, want het probleem kan mogelijk ook veroorzaakt worden door afwijkende normen en waarden. Dan helpt een structuuraanpassing niet.
  • Hoe is de verhouding tussen lijn en staf? En de verhouding tussen staande organisatie en projecten? Zijn er taskforces en informele gremia die macht en bevoegdheid hebben?
  • Hoe is de verticale verantwoordelijkheid voor budgettering en capaciteitsplanning ingericht? Centralisatie? Decentralisatie? Heeft de leiding van het primaire proces het stuur in handen of zijn het de stafafdelingen die de lakens uitdelen? Hoeveel heeft de aandeelhouder of RvT te zeggen?
  • Draagt de structuur bij aan het realiseren van de strategie? En versterkt de structuur de andere basics en vice versa?

Vragen

Aan de hand van bijvoorbeeld de volgende vragen kan een beoordeling gemaakt worden van de kwaliteit van de huidige structuur. Wat is uw antwoord op deze vragen?

Is de verantwoordelijkheid voor het primaire proces verdeeld in afgeronde (kop-staart) delen of is het verdeeld in fragmenten?

Is er veel overleg nodig tussen afdelingen? Stagneren innovatieve ontwikkelingen binnen de organisatie? Is er veel frustratie en strijd? Dat zou duiden op verbetermogelijkheden in de huidige structuur. Maar wees alert, want het probleem kan mogelijk ook veroorzaakt worden door afwijkende normen en waarden. Dan helpt een structuuraanpassing niet.

Hoe is de verhouding tussen lijn en staf? En de verhouding tussen staande organisatie en projecten? Zijn er taskforces en informele gremia die macht en bevoegdheid hebben?

Hoe is de verticale verantwoordelijkheid voor budgettering en capaciteitsplanning ingericht? Centralisatie? Decentralisatie? Heeft de leiding van het primaire proces het stuur in handen of zijn het de stafafdelingen die de lakens uitdelen? Hoeveel heeft de aandeelhouder of RvT te zeggen?

Draagt de structuur bij aan het realiseren van de strategie? En versterkt de structuur de andere basics en vice versa?

Hoe zien de structuur en de basis van uw organisatie er uit?

Laat uw gegevens achter en ik neem contact op voor een gratis inspirerend gesprek over de basis van uw organisatie:

Invalid Email
Invalid Number

Meer lezen over het 5-Basicsmodel

Kies bijvoorbeeld de volgende basic: processen. Of een van de andere basics:

Terug naar het 5-Basicsmodel of
kies de volgende basic: processen